Instal·lar Fedora 16

En aquesta pàgina veurem com instalar Fedora pas per pas. Amb Gnome 3 incorporat, és clar.

Primer, començarem gravant, des de windows, un disc amb la imatge de Fedora (imatge és un format d'arxiu compacte que al ser gravat es divideix en els arxius que calgui - s'anomena amb .iso). La imatge es descarrega d'aquí, i per fer-ho sense entrar a la web de Fedora aquí

Quan la tenim al CD, reiniciem l'ordinador. Si al iniciarse no apareix una pantalla amb una aurora boreal que diu que Fedora s'iniciarà en 10 segons si no li diem el contrari, no cal que fem el pas següent, marcat en blau.

Si, en canvi, el Windows s'inicia, li haurem de dir a la màquina - No al Windows - que miri si hi han CD's abans de posar el Window$. Aixo es fa, just quan el simbol de la marca de l'ordinador s'esta mostrant, apretant "Supr" (El suprimir de tota la vida). I entrarem a una cosa blava que encara que no sembli molt normal, no és res de l'altre món. Només s'ha de seleccionar "Standard CMOS Features" amb Enter i anar a "Boot sequence". 

  
 

Després, indiquem que el que primer comprovi és si hi ha CD's, dient que el FIRST BOOT DEVICE sigui CD-ROM. Si no heu hagut de fer això, haureu entrat en la "Prova" de Fedora, perquè el provis i tot això. Anem a activitats. Clicant-hi o posant el ratolí a la punta de tot. Llavors, del dock del costat, seleccionem la opció "install to Hard Drive".

Li indiquem el nostre idioma, la configuració de teclat, i en la pantalla de la imatge d'aqui a baix li diem que volem fer una instal·lació fresca.

Ara tenim 3 opcions: conservar windows per si les mosques pero deixar Fedora com a predeterminat, que es fa utilitzant tot l'espai lliure, deixar força espai per windows però fer que Fedora segueixi sent la primera opció, fent més petit l'espai del S.O actual, o borrar el Windows, si ho téns tot salvat, i deixar Tot l'ordinador per Fedora. Si treus Windows no passa res, ja que no hi ha res que puguis fer amb Windows i no amb Linux. Això últim es fa seleccionant "Usar todo el espacio".


A partir d'aquí tot anirà rodat, i ja es podrà fer servir. El que sí que us recomano és seguir tot el que escrigui al blog sobre això, ja que podem deixar Fedora molt millor del que ja és i també és important seleccionar el programari adequat.

Quan tornem encendre li haurem d'indicar unes contrasenyes que haurem de recordar, sinó, no podrem instal·lar programes i fer algunes accions. Seran la de root (superusuari) i la de l'usuari, que ens servira per entrar al principi, a no ser que li diguem el contrari i entri automaticament.

Finalment, ja es podrà fer servir. Visiteu d'aquí poc la pàgina sobre els programes, les entrades sobre tutorials i extensions de gnome-shell, per canviar-lo al nostre gust, i més coses.

Resultat final:

  


2 comentaris:

  1. Jo he gravat Fedora en un USB perquè he llegit que era una opció per instal·lar-la, però em queda una carpeta amb diversos fitxers i no sé què fer-ne. He reiniciat el PC i s'inicia Windows 8, com sempre, sense que aparegui l'USB per enlloc.

    Em podeu ajudar?.

    ResponElimina
  2. Vaja!. Entenc que no deu ser possible. També he vist que no hi ha forums ni xats d'ajuda en català. Canviaré de distro.

    ResponElimina