dimecres, 29 de febrer del 2012

Com instal·lar Xubuntu

Introducció

Sapigut és que ja hi ha unes instruccions per instal·lar Fedora a qualsevol ordinador, i que el procediment és, si fa no fa, el mateix que amb Ubuntu 11.10, és a dir, passos semblants, i en els dos casos, molt fàcil d'instalar.
Els passos els faré curts i senzills, posant exemples amb imatges.

Primer, introduïm al món Linux. Linux és un codi que fa funcionar a l'ordinador. A partir d'aquí, qualsevol el pot modificar, i fer una distribució. Linux NO és una cosa que instal·les al ordinador. Abans se li ha hagut de afegir un gestor de paquets, entorn d'escriptori i molt més. Les distros més importants son Ubuntu, pels usuaris inexperts, Fedora, que porta sempre totes les novetats, Open Suse, per la oficina i Mandriva. El seu aspecte exterior (Entorn d'escriptori) ve determinat per empreses com GNOME, KDE o XFCE, que fan els entorns perque cada distro els modifiqui al seu gust. Fedora porta Gnome, i Ubuntu, Unity, que el desenvolupen ells mateixos, que per algo tenen la empresa mes gran.

Què té Xubuntu que no tingui Güindous?

Primer, Xubuntu el pots tenir gratis de manera legal, i tots els seus programes son software lliure, o sigui, gratis i actualitzats en tot moment per informàtics de tot el món. 

Per obtenir programes podem fer servir el centre de software, que busques els programes de manera semblant a aquesta web i s'instal·la en un moment, sense necessitar un arxiu .exe, com al windows.

Té un entorn diferent, bon rendiment, pots posar programes del windows que no siguin videojocs...


És tot un món, que es pot anar descobrint.


La instal·lació


El primer pas: gravar el CD


Obté el fitxer .iso de la web www.ubuntu.com  o  la descàrrega directa.


Obre'l i grava'l en un CD. Reinicia l'ordinador amb el CD a dins. En teoria, si el teu ordinador esta correctament configurat, arrancarà ubuntu. Si no, aneu aqui dalt, a instal·lar fedora, i feu el que diu el text en blau.


Et preguntarà si el vols provar o instal·lar. El període de prova és útil per recuperar fitxers quan se't desconfigura el windows pero la informació segueix al disc dur, o per provar a veure si el vols o no, però no volem, i li direm d'instal·lar.


1. Procura tenir internet, connexió a la xarxa elèctrica i 5 GB de disc dur, i marca les opcions de instal·lar programari de tercers.


2. Si voleu instal·lar el xubuntu per tot l'ordinador, sense compartir-lo amb Gûindous, li doneu a aquesta opció i accepteu.


3. Durant la instal·lació, marqueu el fus horari de madrid, no existeix el de Barcelona i menys el d'Olesa.. xD, escolliu l'idioma català, variant de la l amb punt volat per la distribució del teclat, un nom d'usuari, un nom senzill per l'ordinador, una contrassenya (MOLT IMPORTANT: aquesta contrasenya la necessitaras per totes les operacions crucials per la conf. de l'ordinador. I això es fa molt al principi, us fartareu d'escriure-la així que feu-la senzilla i fàcil de recordar).


4. Espera que acabi la instal·lació i reinicia l'ordinador havent tret el CD.


Fet!





Fotikah



a) escriptori en general






b) Centre de software











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada